Senaste inläggen

Av Caroline Svärd - 15 januari 2012 08:15

Så har äntligen Roys rallylydnadsdiplom kommit, både för nybörjarklass och fortsättningsklass. Det innebär att han nu kan titulera sig som "RLD N" samt "RLD F"    och det tredje diplomet för avancerad klass är också på väg - kul!


Idag for vi till Tyresö för att träffa trevliga Marion som har Vipers syster Vessla, vi började att träna lydnad i ridhuset tillsammans med Emma Willblad och andra ekipage ur Team Ego Dogs. Marion gav mig konkreta tips och vi fick precis den lydnadskick vi behövde, nu blir det hårdträning för Viper! Det var debut för Viper i ridhus och det var ett tag sedan vi tränade på en helt ny plats med nya hundar vilket märktes, han hade myror i brallan och ville gnälla emellanåt men när vi arbetade ihop brydde han sig inte alls om omgivningen utan koncentrerade sig på mig. Min lilla prins!

Efter lydnaden fick vi möjlighet att valla på Emmas får med henne som hjälp, vilket var jätteroligt. Viper har haft ett uppehåll i hela december så det gladde mig att se att han var lugn och lyhörd på första passet. Viper fick en paus och sedan körde vi ett kortare pass där Emma hjälpte oss lite på traven, Viper verkade tappa intresset så vi undvek mer lydnad och ökade takten istället. När fåren (och jag!) började röra på oss mer så återfick han sitt intresse och blev mer på hugget igen. Så nu ska jag se till att boka privatlektion hos Stefan på Agdala och återgå till att valla där 1ggr/vecka.

Innan vi åkte fick förstås Viper och Ves sträcka ut sina långa ben i hagen och busa tillsammans, oj vad de hade skoj!


           

Av Caroline Svärd - 13 januari 2012 13:01

Med bilen lastad med hundar och packning for jag och Linda Penttilä ned mot Göteborg på fredagskvällen. Resan gick bra och vi tog varsin sopp-meny i baren innan vi installerade oss på rummet och snackade taktik inför morgondagen. Vi var på plats i god tid då Linda startade i avancerad klass med sin yngsta hund på förmiddagen, redan då infann sig mina tävlingsnerver. Men jag tränade mig i att lugna ned mig och att inte slösa onödig energi på att vara nervös alldeles för tidigt. Och jag lyckades! Trots att jag hade startnummer 1 och att allt skulle dra igång kl.13 så var jag ovanligt lugn in i det sista, vid 12.40 stod jag i lunchkön för att köpa smörgås (jag som inte ens brukar kunna äta ca 1h innan start pga nervositet). Jag hinner lagom servera Linda sin macka då dem ropar att banvandringen för mästarklassen startar. Jag hann ta ett par tuggor av smörgåsen innan vi anslöt oss till övriga tävlanden. Banskissen fanns tillgänglig tidigt så jag hade självklart pluggat in hela banan och "gått" banan i huvudet flera gånger. En väninna förhörde mig och jag hade rätt på samtliga moment. Detta var otroligt tur, eftersom banvandringen allt som allt bara varade i 10 min (!) så jag gick endast banan live 1 gång! Hämtade därefter Roy och började värma upp. Han kändes fin och jag kände mig rejält taggad och fokuserad!

Trots att jag vet om vår "Achilles-häl" (hopphinder) så slarvade jag med kommenderingen och Roy gör sitt vanliga misstag, han tjuvar. Detta gör att vi får -3p. pga "bristande samarbete". Övriga moiment gick dock helt felfritt och honnörsrutan som var bestämt till ligg på höger sida klarade vi också galant.


Vår debut i mästarklassen gav oss hela 97/100p. och en 4:e plats!

 


Grattis till Linda & Yalla som kammade hem första platsen med 99/100p. !

Vi åkte tillbaka till hotellet och senare på kvällen åt vi en otroligt god middag på restaurang Räkan i gott sällskap. Under natten drabbades jag av hög feber och hade rejäl frossa, Linda var också hängig med halsont. Vi tog dubbla doser vitaminer och huvudvärkstabletter på morgonen för att på nytt bege oss till mässan. Denna gång hade jag startnr. 6 och jag kände mig lite lugnare inför banvandringen. Banskissen hade jag återigen pluggat på, men denna dag var det en betydligt klurigare bana med hela 4 byten mellan höger och vänster fotgående. Roy uppmärksammar inte mitt kommando vid första skylten varav vi får -1p. redan där för "sen reaktion", han lyckas även få -1p. för "sen" vid skylt 15 då han inte sätter sig direkt. -2p vid andra hopphindret där han är på väg att tjuvstarta samt är sen att sitta, samt ytterligare -1p. för "sen" vid sista skylten, läggande under gång. Honnörsrutan var bestämd till stå framför vilket vi klarade prickfritt, skönt! Jag tyckte att Roy kändes fokuserad men uppenbarligen var han lite frånvarande och jag tycker personligen att vi borde klarat banan utan dem tre "sena reaktionerna", att det strulade vid hopphindret förvånade mig inte men jag hade helt klart velat slippa dem andra  små, klantiga avdragen.


Vår andra start i mästarklasen gav oss 95/100p. och en 2:a plats!


Det märktes tydligt att söndagens bana var svårare då slutresultaten inte var lika höga som dagen innan. Linda & Yalla lyckades bli 3:a med 94p. - GRATTIS till er!


Summan av kardemumman:

Jag är supernöjd med att vår officiella debut i mästarklassen innebar så höga poäng som 97 och 95, vår träning har verkligen gett resultat. Att vi klarade båda honnörsrutorna felfritt känns också väldigt skönt, dock ska vi fortsätta träna på "stå" för att jag vill känna mig ännu tryggare i det momentet. Det var första gången som jag och Roy deltog i ett så stort evenemang och vi har inte tidigare tävlat i en så stor inomhuslokal med hundar, publik, högtalare mm. Men min Roy var inte ett dugg berörd av omgivningen när vi väl var på banan, underbart! Att jag endast gick banvandringen 1ggr (lördagen) var också unikt, jag går alltid minst tre ggr. Men det var nödvändigt för att hinna värma Roy och jag insåg ännu mer hur viktigt det är att lära sig banan utantill innan (om man nu får en banskiss i förväg vill säga). Att jag på söndagen lyckades prestera så bra trots feber är jag extra nöjd med, kanske var det å andra sidan det som gjorde att vi fick ovanligt många avdrag för "sen", vem vet.


Nästa steg:

Fortsätta finslipa detaljer i vissa moment och lägga in mer träning på de olika positionerna i honnörsrutan, främst stå. Jag måste även se över varför vi får "sena sitt" emellan varven. Självklart ska jag utmana vår största "achilles-häl" ännu mer - hopphinder som Roy älskar och alltid vill tjuva på!


STORT TACK till:

Linda Penttilä för att vi tränar ihop & för en otroligt rolig resa!

Elisabeth Lekebjer som också representerade "Team PRO" men som inte lyckades hela vägen denna gång!

Kåre Lekebjer som var både kamera- och filmansvarig!

Tarja Hellberg för otroligt många skratt & gött sällskap!

Kusin Bea med sällskap för publikstöd och pepping på lördagen!

Mina föräldrar som ställde upp med coaching och sponsrade lördagens goda middag!

Alla vänner hemma som hållt tummar & tassar för oss!


Av Caroline Svärd - 5 januari 2012 20:11

Som jag skrivit i tidigare blogginlägg så måste man ibland "backa bandet". Man inser plötsligt att man godkänt en del slarv från hunden och/eller att man själv påverkat hunden i fel riktning, t.ex lagt in för mycket "tryck" i övningen som gör att en redan het hund accelererar ännu mer. Så var det i fallet med skylt 309 (avancerad klass rallylydnad). Enligt beskrivningen står det:

Tre steg bakåt.

Under gång backar ekipaget 3 steg utan att hunden sätter sig.

Därefter fortsätter ekipaget tillsammans framåt.


Det innebär att man gemensamt närmar sig skylten och i höjd med den börjar att backa bakåt - fortfarande gemensamt - och sedan fortsätter i fotgåendet (på höger resp. vänster sida beroende på banans utförande före). Kan tyckas ganska enkelt, så tillvida att hunden kan backa rakt och att föraren kan räkna till tre (tro mig, det är många som får -10p pga stegfel och därmed ej korrekt utfört moment). Jag erkänner att jag inte lade någon större planering inför inlärningen av detta moment för ett par år sedan, däremot tyckte jag det skulle vara snyggt om vi gjorde det snabbt och alert. Mitt kroppsspråk blev lätt yvigt och mitt ordval blev därför i dur med en form av hetsande "backa, BACKA, BACKA!". Typ.

Följden blev att Roy i sin iver backade för fort och hamnade ett halvt hundhuvud bakom mig, samtidigt som det gärna blev lite snett och då med följden att jag klev på honom. Det tog alltid tid att få tillbaka hans förtroende efter att jag (miss)lyckats med att kliva på honom. Vid en inofficiell tävling 2010 lyckas vi riktigt snyggt och domaren kommenterar dessutom vårt backande med "Snyggt utfört" i protokollet. Moment 4 i klippet nedan:

http://www.youtube.com/watch?v=yU_qSzs35cY&feature=colike

Men i efterhand och vid senare tävlingar har jag fått avdrag för "sned" eftersom Roy gärna backar för fort och då blir det snett. Det var därför tidigare mer tur än skicklighet att Roy lyckades backa rakt. Vid flera repetitioner märktes det tydligt att dem flesta var alldeles för hetsiga och sneda, oftast klarar han första steget bra men sedan vinklar han ut och ifrån mig. Hans snabbhet beror i första hand på att jag hetsat honom genom mitt ordval, tonläge och kroppsspråk. Att jag dessutom emellanåt klivit på hans baktassar har byggt upp en rädsla hos honom, det gäller att backa fort innan hon trampar på mig.


Vi har därför backat bandet, rejält. Som de flesta känner till så börjar förändringen med föraren - mig! Funderade ut min egen målbild, andades ordentligt innan varje påbörjad backning, och gick tillbaka till det allra första steget dvs. inga ord utan hjälp i form av godis i hand för att få honom i rätt position och tempo. Efter en tid minskade jag hjälpen men det var fortfarande superviktigt att inte jag föll tillbaka i mitt ivriga backande-tänk. Eftersom jag själv sänkte tempot eliminerades risken att kliva på honom och ganska snart insåg Roy att det var roligt och enkelt att backa rakt om vi gjorde det gemensamt och långsamt. Senare har jag kunnat ta bort hjälpen helt och ökat tempot till det normala. Om det har tagit tid? Ja, men helt klart värt det eftersom jag vill att vi uppnår min målbild. I rallylydnadens högre klasser ska hunden även kunna utföra samtliga moment på höger sida, så där har jag självklart fått arbeta på samma sätt. Filmklippen nedan visar vår framgång i det hela.


Från vänster fot: (OBS jag går medvetet fler steg än tre!)


Från höger handling: (även här medvetet fler steg!) Studera Roys baktassar i början av backandet så syns det att han har en tendens att backa lite snett innan han rätar upp sig i slutet och hittar det raka.


Det fantastiska med hundar är att det alltid går att backa bandet och lära om, men kom ihåg att det oftast är vi förare som måste genomgå den största förändringen!



Avslutar med en bild på min dotter My som gärna deltar på vår rallyträning och som dagligen lär mig lika mycket om mig själv och livet som mina hundar gör!


 




Av Caroline Svärd - 3 januari 2012 12:54

Nu är träningen främst fokuserad på rallylydnad och mästarklassens moment. MyDog i Göteborg går av stapeln den 7-8 januari så all tid som finns för hundträning läggs i första hand på Roy, vi finslipar detaljer och tränar uthållighet. Tillsammans med Linda Penttilä och Elisabeth Lekebjer har vi startat ett eget team; team P.R.O !

Lindas mellanpudel Yalla är 10 år, min Roy fyller snart 9 år och likaså Bettans Axxa är snart 9 år - vi skrattade åt vårt påhitt om att våra hundar är i äldsta laget och kom då samtidigt på vårt teamnamn 

Som tur är har vi alla nya stjärnskott på gång, Lindas Masse drygt 2 år som redan tävlar i avancerad klass, min Viper 9mån som ej startat, och Bettans Ida som är i fortsättningsklassen. Våra olikheter och kunskaper kompletterar varandra väl och vi har väldigt skoj när vi ses!


Bilderna är från vår träning i Riksten, Roy gjorde en kanoninsats trots hans ngt dåliga mage som startade tidigare på dagen. Mycket detaljträning gör att man ofta får repetera och göra om (gör om, gör rätt) men det är också det som är fantastiskt kul; att få se resultatet av petig träning!


Jag har märkt att det är lätt att "släppa igenom" slarv när man tränar själv och plötsligt blir ens målbild lite suddig. På tävling får man svart på vitt och ser genast, av resultatet att döma, vad som är slarvigt inlärt. Det är alldeles för ofta som man påbörjar inlärning av ett nytt moment utan en klar målbild, detta leder till att man godkänner mycket slarv från hunden i ett tidigtskede vilket resulterar i att man senare får lägga ned betydligt mer tid för att "lära om". Tack och lov anpassar sig hundarna och dem är fantastiska som alltid ställer upp på våra påhitt och ändrade signaler/kroppsspråk/träningstekniker. Dock är det många gånger slöseri med tid och det är lätt att hunden ibland faller tillbaka i gamla mönster. Ett exempel är "framåtsändande till kon" skylt 408, som jag snabbt tränade in på 2v inför förra årets rallymästerskap. Eftersom tiden var knapp lät jag Roy slarva en del och jag lade också en hel del tryck i övningen. Detta medförde under en period att Roy "gasade" varje gång han såg en kona i hopp om att få rusa dit, jag fick därför helt plötsligt onödiga fel i enkla moment som slalom och spiral, eftersom han gärna tappade positionen där. Strategin att lära om har därför gått ut på att se över min egen målbild över momentet och dess utförande. Först därefter kan jag lägga upp en tydlig träningsplan,laddad med extra mycket tålamod, för att hjälpa Roy att lära om. Det syns dock att hans förväntan fortfarande är väldigt hög och då faller han ibland tillbaka till det brådskande utförandet mot konan med tillägget slarv. Ofta fortfarande inom ramen för vad som är godkänt, men jag har en annan målbild och vill vara på den säkra sidan. Skam den som ger sig!


Planering av sin träning är A och O, i första hand hur man själv vill att momentet skall se ut och utföras (minst inom ramen för vad reglerna kräver) men i andra hand även helheten, att se över hela sitt träningspass. Vilka moment bör jag träna på? Vad är syftet? Vad ska vi uppnå? Träna kort och enkelt eller infinner jag mig i kravfas och kan träna längre och dessutom uthållighet? Hur gick träningspasset? Vad lärde jag mig och vad ska jag tänka på till nästa gång?

Det finns mycket att fundera på när man ska träna sin hund, åtminstone om man har mätbara mål som man vill uppnå.


   

 

Av Caroline Svärd - 13 december 2011 21:05

Idag kom min väninna Anneli förbi för att ge Roy sin andra massage, hon utbildar sig till hundmassör på Axelssons i Sthlm och Roy har turen att få vara med under hennes utbildning. Massagen kändes välbehövlig då jag tränade Roy ganska hårt och länge i fredags i vallhagen... Efter det har han visat tydlig stelhet i höger bakben   . Något som Anneli också upptäckte. Vi bestämde oss för att låta Roy vila från vallningen och endast tränas i rallylydnad kommande månad med massage 1-2ggr/vecka. Jag har även valt att börja ge honom Glucosamin då jag insåg häromdagen att min "lilla Roy" faktiskt snart är hela 9 år!


Jag måste tänka på Roys fysik och bli betydligt bättre på att underhålla hans kondition och styrka, värma upp ordentligt och regelbundet ge honom massage. Tack för idag Anneli!


När Anneli är färdigutbildad ser vi på Trofasthund fram emot ett gott samarbete!


 

Av Caroline Svärd - 9 december 2011 14:07

Träningen har blivit åsidosatt och inställd av olika anledningar så både jag och hundarna har varit riktigt taggade och längtat efter både rallylydnad och vallning. I onsdags åkte jag till Nyköping för att träffa Caroline Rosén och träna rallylydnad, vi klurade ut olika metoder till henne och Tim inför dem högre klasserna. Eftersom Tim har en hel del lydnad i bagaget så gäller det bara att "översätta" hans kunskaper till rallyn. Carro hjälpte mig särskilt på avancerade klassens "tre steg bakåt" där Roy har en tendens till att backa snett på sista steget - och detta beror förstås på att jag från början la in väldigt mycket tryck i moment och snabbhet, han har därför slarvat och jag har godkänt hans utförande. Det tar alltid tid att lära om istället för att lära rätt direkt, men nu backar jag lite i träningen och ser till att han får in rätt teknik innan vi ökar tempot. Tränade även på mästarklassens moment "bärande av föremål" där Roy skötte sig fint i att ta emot, bära under fotgående och släppa på kommando, dock är det JAG som är osmidig när jag tar tillbaka apportbocken. Jag upptäckte också att Roy efter lämnandet har en hög förväntan på belöning så nu ska jag lägga in längre fotgående och koncentration i samband med momentet. Kort och intensiv tränning och riktigt kul att komma igång igen.


Idag for jag och Caroline Grauers till Järna för att valla, vi har haft ett längre uppehåll så nu var det verkligen dags!

Vi pratade ihop oss och vågade oss sedan ut i hagen föär lite större utmaningar. Viper fick ett kort pass i långlina i den avlånga hagen och han skötte sig superbra. Koncentrerad, fint tempo, inget fårbajsätande, la sig direkt på ligg och börjar förstå vad höger resp. vänster innebär   

Roy fick för första gången på länge testa stora hagen, han var het men hade huvudet med sig. Fick lägga honom på första hämtet då jag upplevde att han genade, gick i kapp honom och skickade honom på nytt. Snart var vi båda igång och Roy har äntligen lika fint vänstervarv som högervarv. Han gjorde inga dumheter utan var lyhörd för mina kommandon även om han ibland förutspådde situationen. Men jag har också börjat förstå honom mer vilket gör att vi båda får bättre känsla och energi ihop i hagen - superkul!


Nu är jag fylld av energi och ska avnjuta kardemummakaffe med knäck!


 

Av Caroline Svärd - 27 november 2011 13:43

Gles träning ger glesa blogginlägg! Förra veckan drabbades familjen av vinterkräksjuka, som tur var i omgångar så den som var frisk fick passa upp på den sjuka samt ta hand om My och hundarna. Enbart skogspromenader förgyllde hundarnas vardag.


I veckan som gått var det träning bokat i Enköping inomhus tillsammans med "rally-eliten" men det blev inställt samma dag . Desto mer laddad var jag därför till torsdagens träning med Caroline Rosén, men samma morgon strulade vår ena bil varav sambon skyndade till jobbet i den fungerande och jag blev hemma med den icke fungerande  . Både jag och hundarna har därför ett rallylydnads-behov som inte är tillfredställt. Roy fick dock vara demo-hund på en privatlektion i fredags gällande avancerad klass samt idag i fortsättningsklassen, då var han mycket lyhörd och taggad och utförde det jag bad om nästintill perfekt!


I tisdags åkte vi till Järna med Caroline Grauers i vanlig ordning för att valla, som mammor turas vi om att passa våra barn. Det är kul att se att den regelbundna träningen ger resultat, och även om vi båda känner oss som "rookies" i denna gren så kan vi coacha och klura tillsammans på övningar. Roy börjar svara fint på höger och vänster, bra avstånd (även i hans svåra varv) och lugnt tempo. Snart vågar jag nog valla med honom i stora hagen  igen...  Viper får fortfarande basic-övningar, lugnt och fint och för att ge honom mod och förståelse för att våga flytta dem utan hastiga rörelser. Carros Milli börjar landa mer  och det syns i både tempo och koncentration. Snart ska vi boka in en privatlektion så att vi kan få tips på fortsatta övningar.


Här är en filmsnutt på mina underbara hundar som gärna leker ihop - kallar dem för "pirayor" :



Av Caroline Svärd - 14 november 2011 09:27

Dessvärre fick jag ställa in freestylehelgen som Frida Binette skulle leda pga. för få antal anmälningar, jag hoppas kunna hyra in henne till våren och då få bättre respons från er kursare, håll utkik!


Detta medförde att jag efteranmälde mig till rallylydnadstävlingen som Söderåsens BK arrangerade den 13/11, och ganska snart fick jag beskedet att vi var välkomna. Bristen på tävlingar i dem högre klasserna gjorde att jag övervägde att åka ända till Skåne för att starta en sista gång i avancerad klass, men inte orkade jag resa helt själv. Berättade om mitt dårskap för Linda Penttilä som då övertygade mig att åka eftersom hon gärna följde med. Sagt och gjort!

Resan startade 04.30 hemifrån mig, mötte upp Linda och vi styrde söderut. Sex timmar senare anmälde vi oss på plats i ett nollgradigt och disigt skåne. Banan i avancerad klass var rolig och utmanande, speciellt då man passerade hopphindret igen strax efter målgång. Roy kändes kanon på uppvärmningen, han var taggad till max, lyhörd och full av energi. Han fick sedan vila i bilen strax innan vår tur, startnr 8. Jag slarvade lite med att förbereda honom vid "tre steg bakåt" som var skylt två på banan vilket resulterar i att han backar snett, fick därför avdrav -1p för "sned". I övrigt hade vi ett fint samarbete och riktigt roligt på banan, jag kände mig minst lika taggad! Honnörsrutan var bestämd till sitt vid sidan och Roy satt som ett ljus med fin kontakt, så den blev felfri!


Slutresultatet blev 99/100p och en delad första plats, trean hade 98p.

 


Linda startade med Masse, sin yngsta pudel, i samma klass och lyckades med hela 85p! Heja!


Efter prisutdelningen var det dags för banvandring och start för mästarklass, en mycket svår bana med klurigheter på höger sida samt långsam gång genom fyra moment. Linda och Yalla var fokuserade som alltid och lyckades kamma ihop hela 94p på sin debut i denna klass som gav dem en fin 2:a plats! (1:an hade 95p)

  


Tack till alla som höll sina tummar & tassar under vår tävling, samt STORT TACK till Linda! Utan dig hade jag aldrig kommit iväg, vi hade en fantastisk resa ihop med många skratt och nu kan vi ladda fullt för mästarklassen!!!


Till alla er som tränar rally och också tävlar vill jag säga att det blir bara roligare och roligare ju högre upp i klasserna man kommer! Mycket att träna på, utmanande banor, roliga moment och samarbetet med hunden stärks hela tiden. Rallylydnaden är verkligen en rolig sport!


Här är min & Roys insats som helt klart var värd 100mil:



Presentation


Trofasthund

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards